Isnin, 3 November 2008

< Satu Nasihat Dlm Menghadapi Imtihan >

who has created death and life that He may test you which of you is best in deed? And he is the All Might, the oft forgiving. Yang menjadikan mati dan hidup, supaya dia menguji kamu, siapa di antara kamu yang lebih baik amalnya. dan dia Maha Perkasa lagi Maha Pengampun (QS Al-Mulk :2)

Kita lahir didunia, sudahlah pasti kita akan mati jua, sebab kita telah menempuh hidup, dan diantara waktu hidup dan mati itulah kita sebagai anak adam menentukan nilai diri kita. Yang menjadi pertanyaan besar, apa yang dilakukan dan diperjuangkan hambaNya menghadapi peperiksaan Allah dalam kehidupan ini, untuk tampil sebagai Juara , Pemenang, atau Pelajar Terbaik disisi Allah.

Ya, semua orang amat mengidamkan sebutan ini, As-Syahid Quthub seorang Ulama' Mesir, menyebutkan bahawa cirri-ciri pemenang adalah hamba Allah yang mewakafkan seluruh kehidupannya hanya untuk beribadah kepadaNya, memperjuangkan aqidah serta agama yang dimilikinya, mempertahankan aqidah ditengah percaturan hidup, mempertahankan  aqidah untuk tidak goncang kerana godaan nikmatnya  dunia mahupun ancaman daripada pihak-pihak yang tidak menginginkan aqidah tersebut tumbuh. 

Dengan memperjuangkan aqidahnya, jiwa menjadi bebas dari perhambaan hidup, aqidahnya tidak dikorbankan kerana cinta hidup, bahkan lebih suka mati.Nilai markah peperiksaan terbesar dalam perhitungan Allah adalah kemenangan aqidah, perniagaan yang beruntung di pasar Allah adalah perniagaan Iman, kemenangan dalam bentuknya tertinggi ialah kemenangan mental asas dasar material, kemenangan aqidah atas penderitaan, kemenangan Iman atas fitrah, maka dalam hal ini jiwa sang pemenang adalah menang atas ketakutan dan penderitaan, menang atas kemewahan hidup duniawi, menang atas fitrtah, menantg atas keyakinan yang difikirkan dalam kehidupannya, suatu kemenangan yang mengangkat darjat manusia universal.

Pelajar cemerlang ialah hamba Allah yang selalu melaksanakan apa yang dikehendaki Allah, dimana sahaja, bila masa dan bagaimana sahaja. Mereka akan terus bekerja layaknya seorang sang buruh  sang pemilik segala urusan untuk memperolehi hasil yang telah tertentu, dan Allah memberi  imbalan yang indah khususnya untuk mereka yang menjadi sang pemenang atau best student.

Begitulah perjalanan kehidupan yang selalu terbentang dengan peperiksaan Allah, suatu saat berhasil menghadapinya, tetapi kadangkala pula manusia tidak terhindar dari kesalahan dan gagal menghadapinya, yang penting kemampuannya untuk dapat bangkit kembali. Seseorang itu perlu bangkit

kembali setelah terjerumus dalam kegagalan  dan tidak akan berputus asa tetapi menyedihkan apabila seseorang itu gagal dan terjerumus dalam kemaksiatan tetapi diam dan menetap sebagai orang yang nista.

Yakinlah bahawa Allah akan memberi pertolongan kepada hambanya yang ingin berbuat baik  sesuai dengan  ketentuannya. Tidak akan ada kebimbangan terhadap hambaNya yang selalu berjuang dan berusaha utuk mencapi kejayaan. Bangkitlah dan impikan akhiran yang baik diakhirat kelak, itulah yang dinantikan oleh pelajar terbaik !!


0 ulasan:

© Copyright 2009 / 1430H by Mujahid Sufi. Template by : x-template.blogspot.com. - Site Design by HALIM